tiistai 18. syyskuuta 2012

mehunkeittoa...

Meillä on edelleen täällä tämä syksyn sadon keräily ja tallenteluprosessi meneillään. Pari päivää on keräilty omenia ja viimeisiä marjoja ja laiteltu mehuksi. Olen joskus lukenut jostain että omenoista ei tulisi hyvää mehua mehumaijalla, mutta olen itse kyllä eri mieltä. Tosi hyvää tulee kyllä myös jos vie omenat mehuasemalle tms. mutta tämä kotikonstein mehumaijalla on jotenkin paljon hauskempaa ja siitä tulee kotiin ihanan tuttu ja kotoinen syksyn tuoksu :)

Mutta mehuksi näitä sitten menee runsaasti siis ja pullokaupalla sitä juodaan ja pakastetaan. Lapset ovat ihanan innostuneena apuna omenoiden poimimisessa ja pataan heittelemisessä; sitten pikkuapulaiset täytyykin ulkoistaa kun menee niin "kuumaksi" hommat. Ihania ilmeitä tulee kyllä pieniltä kun omenat onkin muuttuneet mehuksi! Ja hyvää on kuulemma :) ainakin maistuu mainiosti :)

Meillä myös pienet omenanpoimijat testaavat omenat ensin: "kirpeä, äidille mehuun" "nam. tämän minä syön, et saa mehuun". Eli sitten omenoita paloitellessa leikataan muiden vikojen lisäksi irti pieniä kohtia joissa siviä hampaanjälkiä :)Jos siellä on mehunkeittäjiä jotka eivät ole varmoja miten toimia, niin tässä vähän helppoa ohjetta:
-maijan alin osa täyteen vettä
-seuraava kattila eli mehustinosa jää tyhjäksi
-päällimmäiseen höyrykattilaan ladotaan mehustettavat marjat, omenat, tms. Teen itse niin, että laitan aina vähän marjoja/omenia, sitten väliin sokeria ja samaan tahtiin jatkan kerroksittain kunnes pata täysi. Käytän itse tosi vähän sokeria verrattuna olemassaoleviin ohjeisiin, eli täyteen kattilalliseen omenoita vajaa puoli kiloa. On kuitenkin säilynyt hyvin, mutta ei kannata avattuna tai pois pakkasesta hurjan pitkään säilytellä vaan juoda samantien pois maistuva mehu :) ei tarvitse sitten lisäillä säilöntäaineita turhaan.
-marjoja ja omenoita ei tarvitse sen kummemmin perkailla, voi mennä kannat, siemenet ja karat mukana, roskat ja liat tietysti vaan pois, Omenat laitan itse reiluiksi paloiksi tai lohkoiksi, nopeaa ja toimii :)
-ja sitten vaan kiehumaan :) Vajaan tunnin päästä voi laskea ensimmäiset mehut (VARO! KUUMAA!), kaada ensimmäinen pullollinen takaisin mehukattilaan päälle "uudelle kierrokselle", tehostaa merjojen/omenien mehustumista
-välillä voi survoa ja sekoitella mehustuvaa seosta tehostaakseen mehun irtoamista.
-reilun puolen tunnin päästä pääsee laskemaan mehut kattilasta, viimeiset saa parhaiten ulos kallistamalla kattilaa

 

Hyvää tulee ja vitamiinit hyvin tallessa näin :)

Nyt kun syksy on parhaimmillaan niin olisi kuitenkin kohta pakko vilkaista peiliin ja tehdä jotain naamalle ja hiuksille... ON sen näköistä kun olisi tosiaan ollut siellä metsässä sen pari kuukautta... ;)

Että ei muuta kun kaikki mehunkeittoon :)

Ei kommentteja: